Ook varkentjes horen erbij

Ook varkentjes horen erbij

ook varkentjes horen erbij

19 februari 2018 by Karin de Geest (politicoloog)

Ik ben een hartstochtelijk dierenliefhebber. Als klein meisje richtte ik al een club op voor mijn lievelingsdier, de kangoeroe. Mijn telefoon staat vol met foto’s van de golden retriever van mijn ouders. Natuurdocumentaires kijk ik liever niet, omdat ik zo’n medelijden heb met de beestjes die worden opgegeten door een roofdier.

Ok, misschien sla ik soms een beetje door in mijn dierenliefde. Maar ik denk niet dat het overdreven is dat ik vind dat dieren in Nederland niet altijd goed genoeg worden behandeld. Het is verdrietig dat veel varkens vrijwel nooit buiten komen en veel kippen in zo’n volle stal zitten dat ze amper hun kont kunnen keren. Ik probeer daarom, net als veel andere mensen, zoveel mogelijk biologische producten te kopen. Soms is er echter ook actie van de politiek nodig.

De ChristenUnie komt op voor dierenwelzijn, toch heb ik het idee dat dieren soms het ondergeschoven kindje (of kalfje, kuikentje, of biggetje) zijn. Om een klein voorbeeldje te noemen: als ik op de website kijk onder het kopje ‘standpunten’, zie ik een heleboel onderwerpen staan, maar dieren worden niet apart genoemd. Bij het onderwerp ‘landbouw’ staan dieren alleen in een bijzinnetje.

En als ik de CU wél hoor over dierenwelzijn, hoor ik wel heel vaak redenen waarom de politiek niet veel moet doen. Nederland is al een voorloper op dit gebied, wordt dan gezegd. Boerenbedrijven hebben het al zo moeilijk. Allemaal waar, en je moet zeker niet als een (biologische) kip zonder kop dierenwelzijnswetten invoeren waarmee je boeren alleen maar dwarszit. Het gevaar kan echter ook zijn dat je te voorzichtig bent, te veel redeneert vanuit de belangen van boeren en dieren steeds weer het onderspit delven.

Juist een partij die gelooft dat dieren gemaakt zijn door een Schepper, moet opkomen voor dierenwelzijn. In de Bijbel staat wel dat mensen boven dieren zijn geplaatst, maar ook dat dieren waardevol zijn en dat we ze goed moeten behandelen. Natuurlijk zijn mensenlevens belangrijker dan dierenlevens. Maar dat wil niet zeggen dat economische belangen, of het voortbestaan van boerenbedrijven, altijd belangrijker zijn dan het welzijn van dieren.

Het lijkt me daarom goed om als partij eens een tandje bij te zetten. Het begint al met wat meer aandacht voor het onderwerp. Misschien is “dierenwelzijn” een mooi nieuw project voor het WI?

Karin de Geest is politicoloog en schreef het boek “Met God naar de stembus” over christelijke politiek. Ze is verliefd op een golden retriever.