Via het Fellowsprogramma kunnen we samen een gezicht geven aan een nieuwe generatie.

Via het Fellowsprogramma kunnen we samen een gezicht geven aan een nieuwe generatie.

Annemarie van der Lugt

Dit jaar neem ik deel aan het fellowsprogramma van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Ik ben altijd breed geïnteresseerd en op zoek naar verdieping, ontwikkeling en uitdaging. Dat vind ik terug in het Fellowsprogramma: het is veelzijdig en verdiepend. Ter voorbereiding op de avonden lezen we zowel klassieke als actuele literatuur. Sommige stukken zijn best pittig, het voelt soms alsof ik weer even terug ben op de universiteit. Maar ik vind het ook heerlijk om weer met een reader en een markeerstift  in de aanslag een avondje op de bank te zitten. Gelukkig wordt de literatuur tijdens de cursusavonden helder uitgelegd door een spreker. De verschillende sprekers zijn expert op het onderwerp dat we dan behandelen. Na de lezing is er genoeg tijd om in gesprek te gaan met elkaar.

Ik vind het niet makkelijk om in de huidige maatschappij als christen staande te blijven en je mening duidelijk te verwoorden. In het fellowsprogramma heb ik geleerd een mening te vormen over diverse christelijk-politieke vraagstukken. Vervolgens leer je ook die mening te uiten, zowel mondeling als schriftelijk, bijvoorbeeld in de vorm van een opiniestuk of essay. Dat je dit samen met andere jonge academici doet, maakt het nog leuker.

Juist als je (nog) niet politiek actief bent, is het fellowsprogramma erg interessant om te volgen. Het geeft een stuk achtergrondinformatie over het ontstaan van christelijke politiek in Nederland. Daarnaast prikkelt het programma je om na te denken over zaken waar je misschien nog nooit over hebt nagedacht. Het programma heeft mij gestimuleerd om mijn rol als christen ook te zien in christelijk politiek Nederland. Door het voeren van gesprekken, het innemen en onderbouwen van standpunten en het kritisch meedenken kunnen we samen een gezicht geven aan een nieuwe generatie. 

Annemarie van der Lugt volgt het Fellowsprogramma van 2020. 

Nieuwsgierig geworden naar het Fellowsprogramma?

collage fellows 2.jpg