Samenleven in tijden van crisis

Verdieping - De samenleving - Samen leven - Crisistijd

Vertrouwen in het volk

corona maatregelen pandemie vertrouwen

Foto: Folkert Rinkema

De mogelijkheden tot samenleven zijn beperkt. We hebben een avondklok, ontmoetingsplekken zijn gesloten, kerkdiensten beperkt toegankelijk. Dat coronacrisis vraagt om overheidsmaatregelen is helder. Maar hebben we genoeg oog voor de samenleving? Durven we te erkennen dat mensen verantwoordelijkheid kunnen nemen en daar vrijheid voor nodig hebben? Hebben we nog een beetje ‘vertrouwen in het volk’, of kan dat geen basis meer vormen voor politiek beleid?

Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie gaf vier bij de partij betrokken denkers het podium. Vanuit christelijk-sociale waarden reflecteren Jolanda Kluin, Gerben Lassche, Aart Nederveen en Geertjan Zuijdwegt op de aanpak van de afgelopen tijd, en doen aanbevelingen voor de toekomst. ChristenUnie-senator Maarten Verkerk reageert op hun schrijven in een nawoord.

Download het essay

'Vertrouwen in het volk - een goed verhaal over de pandemie'

corona maatregelen pandemie vertrouwen

Een goed verhaal over de pandemie

met Geertjan Zuijdwegt en Maarten Verkerk

Een goed verhaal over de pandemie

Gerelateerde artikelen

 1. Ontspannen samenleven?

  11 juni 2021 om 10:12 by Greet Schuurman

  rust zonsondergang

  In onze 24-uurseconomie is rust een schaars goed. Nu de relatieve rust in coronatijd langzaam overgaat in het weer opstarten van de samenleving, kan ons elastiek weer strakgespannen raken. Daarom vinden we het belangrijk de komende maand stil te staan bij het thema 'rust'. WI-onderzoeker Robert van Putten onderzoekt wat de christelijke traditie te zeggen heeft over het thema 'rust' en hoe we dat in onze tijd kunnen toepassen. In week 25 geeft hij tweemaal een lezing over dat thema.

  Lees verder

 2. Nieuw essay: 'Vertrouwen in het volk - een goed verhaal over de pandemie'

  26 maart 2021 om 10:06 by Greet Schuurman

  corona maatregelen pandemie vertrouwen

  Foto: Folkert Rinkema


  Alleen samen krijgen we Corona eronder, maar hoe is het met het politiek vertrouwen in de samenleving? Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie gaf vier bij de partij betrokken denkers het podium. Vanuit christelijk-sociale waarden reflecteren Jolanda Kluin, Gerben Lassche, Aart Nederveen en Geertjan Zuijdwegt trekken op de aanpak van de afgelopen tijd, en doen aanbevelingen voor de toekomst. Senator Maarten Verkerk gaat met hen in gesprek. Hebben we nog een beetje ‘vertrouwen in het volk’, of kan dat geen basis meer vormen voor politiek beleid?

  Lees verder

 3. WI-onderzoeker Robert van Putten ontvangt onderzoeksbeurs Thijmgenootschap

  2 februari 2021 om 19:54 by Greet Schuurman

  Robert van Putten-1.jpg

  Robert van Putten is verkozen tot de ontvanger van het Stipendium van het Thijmgenootschap. Hij is daarmee de derde jonge filosoof die deze prestigieuze onderzoeksbeurs ontvangt. Van Putten wil het ontvangen bedrag inzetten voor een onderzoek naar rust in onze jachtige samenleving. Het hangt daarmee nauw samen met de bezinning van het Wetenschappelijk Instituut op de goede samenleving.

  Lees verder

 4. Dansen met het virus

  7 december 2020 om 12:00 by Wietse de Boer

  column_wietse de boer

  Het jaar 2020 loopt ten einde en stond bijna helemaal in het teken van corona. Voor zo’n pandemie is jarenlang gewaarschuwd en toch overviel het ons. Nu we driekwart jaar verder zijn leren we steeds iets meer over dit virus. Het is de brug bouwen terwijl je erop loopt.

  Lees verder

 5. Gedrag? Begrip!

  9 november 2020 om 12:00 by Nadine Boers

  nadine boers mmc.jpg

  Deze column zou heel kort kunnen zijn. Mijn boodschap is namelijk: ‘Overheid, communiceer meer vanuit begrip.’ Een heldere oproep. Maar dan doe ik ook alsof gedrag los verkrijgbaar is. Strikte gedragsinstructies zijn effectief in een crisissituatie. Maar al gauw roept het irritatie op.

  Lees verder

 6. Live gesprek - Een goed verhaal over maakbaarheid met Carla Dik en Robert van Putten

  4 november 2020 om 11:31 by Greet Schuurman

  bouwen maken

  'Alleen samen krijgen we corona onder controle.' Kan (en moet) de overheid situaties en gedrag controleren? Op vrijdagavond 20 november gaan we hierover in gesprek met Carla Dik-Faber en Robert van Putten voor de podcast 'Een goed verhaal'. Het gesprek is te volgen via een live stream, zodat kijkers vragen kunnen voorleggen aan de tafelgasten. 

  Lees verder

 7. Complotdenken, religie en de behoefte aan houvast

  20 oktober 2020 om 14:11 by Lambert Pasterkamp

  corona complot

  ‘Geef elkaar de ruimte’ luidt het mantra van deze tijd. Prima natuurlijk, als het gaat om de anderhalve meter afstand van elkaar. Maar hoe langer we die fysieke afstand vol proberen te houden, hoe groter de mentale afstand dreigt te worden. Waar komen al die complotideeën over corona ineens vandaan?

  Lees verder

 8. Vergaderschaamte

  19 oktober 2020 om 12:00 by Joëlle Gooijer-Medema

  Joelle Gooijer

  Na de persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge volgde al snel een whatsappberichtje van een collega-fractievoorzitter. Moesten we de algemene beschouwingen donderdag niet digitaal houden, in plaats van fysiek? Snel volgde bijval. “Laten we niet de randen opzoeken”, had Rutte immers gezegd. En laten we als raadsleden het goede voorbeeld geven.

  Lees verder

 9. Bouwen aan een neosociaal perspectief

  29 september 2020 om 14:31 by Robert van Putten

  cooperatie samenwerken ambacht

  Foto: Folkert Rinkema

  Om het neoliberalisme te vervangen is een ‘ander mensbeeld met een andere visie op goed samenleven en besturen’ nodig. ‘We hebben nieuwe sociologische verbeeldingskracht nodig om opnieuw sociaal denken en handelen te leren.’ Voor Sociale Vraagstukken beschrijft en bepleit onderzoeker Robert van Putten het ‘neosocialisme’ als alternatief voor het neoliberalisme.

  Lees verder

 10. Moria

  7 september 2020 om 12:00 by Anja Haga

  Anja Haga

  Soms schaam ik me ervoor om Nederlander te zijn. Waar in Griekenland kinderen zonder ouders, onderdak en uitzicht op een toekomst hutje en mutje in schamele tentjes verblijven, discussiëren de Nederlanders over het binnenhouden van ouderen en kwetsbaren zodat onze jongeren niet te veel onder de coronamaatregelen hoeven te lijden.

  Lees verder

Neem contact met ons op

voor meer informatie

Wouter Beekers