Politiek van geduld

Politiek van geduld

1 december 2017 om 12:00 by Wouter Beekers (Directeur)

Geduld met anderen is liefde. Geduld met jezelf is hoop. Geduld met God is geloof. Met deze krachtige spreuk maakte de Koptische theoloog Adel Bestavros duidelijk dat geduld hard werken is. Geduld is een deugd en misschien wel een met politieke relevantie.

Geduld is hard werken. Zie dat ook meteen maar als een persoonlijke ontboezeming van ondergetekende druktemaker. Zelf intensiveer ik mijn oefeningen in geduld regelmatig in een benedictijns klooster in de bosrijke Achterhoek. Die stille omgeving relativeert: ik leer er de relaties ontdekken waarin mijn leven zich afspeelt. Ik ontdek dat misschien wel de belangrijkste momenten er waren van stil geduld en vertrouwen dat het leven niet van mijn meeslepende daden afhangt. Ik herken er steeds vaker hoe ik aangevuld wordt door anderen. Ik herken daarin steeds vaker de dragende handen van de Schepper zelf.

Geduld is hard werken, ook in de politiek. Wanneer want het misgaat in de maatschappij verwachten burgerij en journaille kant-en-klare oplossingen van onze politici. Verkiezingsprogramma’s staan bol van veelbelovend instant-idealisme. Onze ‘stembelofte’ formuleren we ten opzichte van de ander. Een stem op het CDA is een stem tegen de wereldvreemdheid van links. Een stem op GroenLinks is een stem tegen het cynisme van rechts. Een stem op de ChristenUnie is een stem tegen het doordravende liberalisme. Een stem op D66 is een stem tegen de christelijke bekrompenheid.

Het kabinet formuleerde een ander motto: ‘voor het verschil, tegen de tegenstelling’. Dat motto vraagt van politici dat zij geduldig werken aan vertrouwen. Vertrouwen in zichzelf en in de ander. Vertrouwen in de kiezers, dat zij echt wel over de tegenstelling heen kunnen kijken. Vertrouwen in de mensen in het land, dat zij ook zonder politieke polarisatie zo af en toe aan vrede blijven werken. En vertrouwen in God, dat Hij deze wereld en ons land niet zomaar loslaat. Geduldige politici zijn moedige politici. Ik wens ze ons land van harte toe.
 

Dr. Wouter Beekers is directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie