Groen!

Groen!

2017-1 radicaal antirevolutionair (1).jpg

1 maart 2017 om 12:00 by Martine Vonk (Milieudeskundige)

Met gepaste trots presenteren we Groen, het vernieuwde magazine van het Wetenschappelijk Instituut en de bestuurdersvereniging van de ChristenUnie. Een nieuwe naam en een nieuw formaat. Met Groen verbinden we ons aan een belangrijke inspirator van de partij en naamgever van het Wetenschappelijk Instituut: mr. G. Groen van Prinsterer. We gebruiken de naam Groen al langer voor onze jaarlijkse Groenlezing en zo komt er meer eenheid in de activiteiten en uitgaven.

In deze eerste Groen gaan we in op wat ons drijft. Wat zijn onze idealen? Zijn deze zo groots dat het neigt naar utopische denken of lukt het ons om de onhaalbare utopie om te zetten in hoopvol realisme? Met de verwijzing naar Groen van Prinsterer laten we zien dat we in ieder geval radicaal willen zijn in de letterlijke zin van het woord. Radicaal komt van het Latijnse radix, wat ‘wortel’ betekent. Onze hoop heeft een Bijbelse basis en bouwt voort op wat mensen als Groen van Prinsterer hebben doordacht en geschreven. In dit nummer laten we verschillende mensen reflecteren op de vraag hoe geworteld en radicaal de idealen van de ChristenUnie zijn.

Met de nieuwe vormgeving van Groen beogen we duidelijker onderscheid te maken tussen de verschillende rubrieken, zodat deze beter vindbaar worden. Naast het themadeel over idealen hebben we een rubriek 'actueel', waarin we ingaan op populisme. Luisteren we voldoende naar ‘het volk’ of zijn we vooral bezig met het vertellen van onze idealen en plannen? Hoopvol realisme suggereert in ieder geval dat we weet hebben van de realiteit. 


Martine Vonk is hoofdredacteur van 
Groen