Even tot bezinning komen

Sinds oktober 2012 is Maarten van de Fliert verbonden aan de Eurofractie van de ChristenUnie, werkzaam voor Europarlementariër Peter van Dalen. Daarnaast is hij sinds 2010 lid van de ChristenUnie in Harderwijk en sinds februari 2015 voorzitter van het bestuur van ChristenUnie Harderwijk. Hij komt al zo'n tien jaar bij het WI 'over de vloer'. 

Bij het WI over de vloer
De Eurofractie houdt - naast Brussel en Straatsburg - ook kantoor op het partijbureau in Amersfoort, een verdieping hoger dan het Wetenschappelijk Instituut. Bij de koffie-automaat, of bij de lunch of bij andere gelegenheden kom ik regelmatig iemand van het WI tegen. Sinds januari werkt ook mijn oud-collega Lambert Pasterkamp bij het WI; in de komende maanden zal ik dus nog vaker dan voorheen even bij het WI binnenlopen. Maar al tien jaar terug kwam ik bij het WI over de vloer. Ik ken toenmalig directeur Gert-Jan Segers uit Egypte, en ben na onze tijd in Egypte eens bij hem op het partijbureau langsgegaan.

Tegenwoordig ga ik wel eens naar lezingen van het WI, en lees ik ook de publicaties die het WI uitgeeft. Eurofractie en WI hebben elkaar in de afgelopen jaren op momenten ook versterkt en aangevuld, bijvoorbeeld bij de organisatie van congressen over de toekomst van Europa of over de Euro. Dat waren mooie en waardevolle congressen.

Het ‘hoe en waarom’
Als 'denktank' van het alledaagse veelal praktische politieke werk, is het WI van groot nut. De dagelijkse politiek, ook in Europa, kan hectisch zijn. Even tot bezinning komen, je  verdiepen in een goed blad, en even stilstaan en nadenken over het 'hoe en waarom' is dan heel nuttig. We hollen allemaal maar door, maar het is erg belangrijk goed na te blijven denken over waarom we dat doen en waartoe.
Ook bezinning op de onderwerpen waarover we in de politiek beslissingen nemen is erg belangrijk. De relevantie voor de Eurofractie verschilt natuurlijk per thema. Ik weet bijvoorbeeld dat het WI studies heeft geschreven over onderwijs en woningbouw, maar dat was vooral gericht op de landelijke situatie. Dat staat dan toch iets verder van mijn bed af. Maar voor thema’s als (de toekomst van) Europa en de Euro is dat anders. Die vraagstukken kun je heel snel en makkelijk invullen, maar daar moet juist goed over worden nagedacht. Het beslissen over belangrijke thema’s wordt makkelijker en duidelijker als je een onderwerp van alle kanten kunt bekijken, in historisch perspectief kunt zien, met heldere argumenten. Daarom is het werk van het WI van groot belang, ook in Europa.

Maar ook voor de ChristenUnie als partij is het WI waardevol. Vooral zolang het, naast het uitbrengen van wetenschappelijke en filosofische adviezen, ook dicht bij de partij en bij mensen blijft staan. Het WI heeft de partij meegenomen in de discussie over de grondslag en heeft daarover een document geschreven. Dat vond ik erg goed. Het WI laat zich ook regelmatig zien in het publieke debat, op een scherpe en intrigerende manier. Het is goed dat het WI dat blijft doen; alleen al zodat het WI goed zichtbaar blijft.

Maarten van de Fliert (54 jaar) is medewerker van de Eurofractie van de ChristenUnie