Interview

dinsdag 01 juli 2008 10:16

Gert Jan Segers, de nieuwe directeur van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de ChristenUnie komt niet geheel onbevangen naar de partij. Na een studie politicologie in Leiden werkte hij een tijd lang voor de RPF. Zijn nieuwe collega Geert Jan Spijker ondervroeg hem over zijn motivatie voor het WI. (Interview verschenen in Handschrift 4, 2008)

Wie ben je?

"Ik ben geboren in Lisse, opgegroeid in Leeuwarden en studeerde in Leiden. Daar ontmoette ik Rianne, we zijn in 1997 getrouwd. Samen hebben we drie prachtmeiden: Anne, Eline en Nora. Onze bruiloft is nog opgeluisterd met een memorabel lied van mijn toenmalige bazen André Rouvoet en Leen van Dijke, op de wijs van De Nozem en De Non. De gevoelige beelden van dat optreden zijn overigens nog altijd in ons bezit...

Na ruim vier jaar werk voor de Tweede Kamerfractie van de RPF, was ik nog een jaar bij EO (Radio 1) in dienst. Vervolgens zijn we in 2000 vanuit onze gemeente in Leiden en namens de GZB uitgezonden naar Egypte. Daar werkte ik aan een christelijk toerustingcentrum. Tot eind juni zaten we in de Verenigde Staten in verband met een studiejaar."

Hoe ervoer je het leven in Egypte?

"Caïro is een krankzinnige stad waarin twintig miljoen mensen op een kluitje leven. Bijzonder om daarin je weg te kunnen vinden. Maar het mooiste was om te zien hoe God er werkt, bijvoorbeeld onder mensen in de vuilnisbeltwijk waar Rianne gehandicaptenwerk deed. Of in het leven van jonge christenen, waar ik veel mee optrok, en onder moslims die dromen kregen over Jezus of voor het eerst het evangelie gingen lezen. We hebben steeds gezien dat het evangelie echt goed nieuws is voor alle mensen."


Hoe kwam je bij het WI terecht?

"Ik ken het WI en Roel Kuiper al langer dan vandaag. Maar toen het einde van onze periode in Egypte naderde, begon mijn politieke hart weer sneller te kloppen. Ik twijfelde toen tussen journalistiek en politiek werk. Voor mijn gevoel was dat een keuze tussen langs de zijlijn observeren of, samen met al die andere ChristenUniërs in de klei gaan staan. Ik koos voor het laatste en schreef een sollicitatiebrief voor een functie waar nog altijd een vacature voor was. Ik ben aangenomen en heb veel zin om aan de slag te gaan."


Wat is je visie op het werk van het WI?

"Het WI is de werkplaats van de ChristenUnie waar het werk nooit af is. Steeds zullen we bruggen moeten slaan tussen het Woord en de wereld. Steeds zullen we moeten laten zien dat God de Immanuel is. Hij is erbij, dus ook bij ingewikkelde vraagstukken rond medische ethiek, sociaal-economische politiek en integratie. Met een gedegen, authentiek christelijk verhaal kan het WI onze mensen op de politieke voorposten helpen en inspireren om zout en licht te zijn.

Ik hoop ook dat we ons als WI nog meer kunnen mengen in het publieke debat. Als we de wereld willen veranderen, dan moet de wereld ook wat van ons horen. Verstandige en betrokken christenen die mee willen doen, moeten zich vooral bij ons melden!"


Hoe kijk jij aan tegen het Nederlandse integratiedebat?

"Het goede nieuws is dat er überhaupt een debat is. Dat is onder andere de verdienste van Paul Scheffer die met zijn artikel ‘Het Multiculturele Drama' de kat de bel aanbond. Nu is het belangrijk dat we, als een land van minderheden, elkaar opnieuw vinden op een gemeenschappelijk fundament van normen en waarden."


Ben je bezorgd over de opkomst van Wilders en Verdonk?

"Ja, ik maak me oprecht zorgen over dat zoveel mensen hun toevlucht zoeken tot leiders die intern door niemand tegengesproken kunnen worden en ook nog eens suggereren dat ze eenvoudige oplossingen voor ingewikkelde problemen hebben. Ik gun bezorgde burgers betere politici. Maar volgens mij is het een kwestie van tijd voordat die burgers merken dat ze bij deze ondemocratische partijen van een koude kermis thuis komen."


Heeft de ChristenUnie zaken laten liggen op dit terrein?

Volgens mij is de ChristenUnie op het terrein van integratie geen voortrekker geweest en we moeten er wel eentje worden. Ik wil zelf proberen een steentje daaraan bij te dragen door me bij het WI als eerste over de islam te buigen."


Tot slot: wat is je visie voor de ChristenUnie de komende jaren?

"Toen ik vorig jaar met de directeur van het Egyptische Bijbelgenootschap sprak over de keuzes waar ik voor stond, zei hij dat hij hoopte dat ik een ambassadeur van Christus zou zijn in de politiek. Ik hoop dat dit geldt voor alle ChristenUniërs. En dat we bij de volgende verkiezingen kunnen zeggen dat we misschien niet alles hebben bereikt, maar dat het ook niet niets was en dat het in ieder geval genoeg was om zout en licht in de Nederlandse politiek te zijn."

 

Bron: Handschrift / Geert Jan Spijker

 

 

Labels
GJS
Weblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht