"Probleem Wilders gaat niet over" (Nederlands Dagblad)

woensdag 21 oktober 2009 11:58

,,Het probleem-Wilders lost zich vanzelf op'', zei minister Van der Laan onlangs in een interview met de Volkskrant . Doordat Wilders met steeds 'dwazere' voorstellen komt, verwacht de minister dat de beweging binnenkort 'implodeert'. ,,Ik help het je hopen'', dacht ik toen ik het las. Maar het zal niet snel gebeuren, wist ik na weer een discussieavond over de islam en het integratieprobleem.

Ik heb de laatste maanden heel wat debatten over de integratie van moslims meegemaakt. Dat waren bijeenkomsten met en zonder moslims, met christenen en niet-christenen, stedelingen en dorpelingen, autochtonen en allochtonen. Ik heb een avond meegelopen met de politie in het Haagse Laakkwartier en gehoord hoe sceptisch zij over onze multiculturele samenleving spreken. Ik heb van mensen in mijn nabije, nogal fatsoenlijke omgeving teksten over moslims gehoord die ze tien jaar geleden nooit zouden bezigen. En toen ik pas tegenover een zeer islamkritische zaal stond, besefte ik hoe diep dit sentiment in de Nederlandse samenleving is gaan zitten. Dit gaat niet zomaar over.

Optimisten die, net als minister Van der Laan, een spoedige kentering voorzien, maken twee taxatiefouten. De eerste is dat de acceptatie van moslims een kwestie van tijd zou zijn en dat problemen met de islam een gevalletje-onbekend-maakt-onbemind zouden zijn. Het is de gedachte dat als mensen elkaar maar ontmoeten en als niet-moslims zich maar meer in de islam verdiepen, alles vanzelf goed komt. Dat zou betekenen dat er in multiculturele delen van ons land, zoals de grote steden, minder onderling onbegrip is dan op het meer monoculturele platteland. Maar juist in de Randstad, waar sprake is van een grotere concentratie van migranten, deed de PVV het bij de Europese verkiezingen heel goed.

Dat intensieve kennismaking met de islam bezwaren zou wegnemen, is ook een misvatting. Een van de meest toonaangevende islamkenners van ons land, de Arabist prof. Hans Jansen, is ook een van de felste criticasters van de islam. Ook een gemiddelde Arabische christen, die als geen ander met moslims en de islam te maken heeft, heeft over het algemeen geen hoge pet op van het geloof van zijn Abrahamitische buren. Een nadere kennismaking met de islam is voor niet-moslims lang niet altijd een opbeurende ervaring. We zullen onder ogen moeten zien dat het samenleven van autochtone Nederlanders en islamitische nieuwkomers meer tot wrevel en onbegrip heeft geleid dan tot een multicultureel paradijs.

Diep onbehagen
De tweede misvatting is dat het Nederlandse onbehagen over de islam en over de integratie van nieuwkomers het gevolg is van Wilders' retorisch geweld. Van der Laan zegt het ook met zoveel woorden: als Wilders nu maar genoeg domme voorstellen doet - zoals een Koranverbod en een hoofddoekbelasting - dan zal de PVV imploderen en zal het allemaal vanzelf overgaan. Ik ben bang dat het omgekeerde waar is. Wilders' succes is juist het gevolg van het maatschappelijke onbehagen en hij deint electoraal mee op het sentiment dat veel dieper zit dan velen denken. Of Wilders nu wel of niet vervolgd wordt, wel of niet naar Engeland mag, zich wel of niet omringt met drinkende collega's; hij blijft de meest uitgesproken vertolker van het anti-islamitische sentiment. De PVV zal in de peilingen nog wat omhoog en omlaag gaan, maar dat er een politieke aardverschuiving aankomt, is zeker.

Bolkestein was de eerste politieke vertolker van het onbehagen over de komst van de islam, maar hij is van het toneel verdwenen en de VVD is weer klein geworden. Fortuyn was zijn opvolger, was groot aan het worden, maar werd vermoord. Verdonk leek het stokje over te nemen, maar verdronk in haar eigen ambitie. En nu is er Wilders. Al zou Wilders zelf imploderen, dan nog blijft de afkeer van de islam en de zorg over integratie, en zou het wachten zijn op de volgende woordvoerder. Dit gaat niet zomaar over.

Sociale onrust
Het is misplaatst om te denken dat het probleem-Wilders zich vanzelf oplost. Als er niets gebeurt, wordt het probleem-Wilders alleen maar groter, voelen steeds meer burgers zich miskend en onbegrepen door 'Den Haag'. Ik voorzie eerder grote sociale onrust in dit land en een uiteenvallende samenleving dan een implosie en spontane vrede. Over dat laatste mag je dromen, maar na mijn ronde langs de zaaltjes heb ik het vermoeden dat we daar maar even niet op moeten rekenen.

Het probleem-Wilders zal pas opgelost worden als politieke leiders van fatsoenlijke, democratische partijen burgers laten zien dat ze doordrongen zijn van de ernst van het multiculturele drama. Kiezers zullen zich pas van Wilders afwenden als ze merken dat hun zorg door andere politici werkelijk serieus wordt genomen en als ze beseffen dat Wilders niet in staat is om een echte oplossing dichterbij te brengen. Het probleem achter Wilders zal pas verdwijnen als burgers elkaar weer vertrouwen en elkaar vinden in een gedeelde overtuiging. En daar zijn we nog lang niet. We hebben nog een hele zure appel door te bijten.

Bron: Nederlands Dagblad, 21 oktober 2009

Labels
Achtergronden

« Terug naar Islamdossier

Reacties op '"Probleem Wilders gaat niet over" (Nederlands Dagblad)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.