Zorgen binnen Christenunie om moslims (Telegraaf)

vrijdag 23 oktober 2009 10:34

Binnen de ChristenUnie bestaat grote bezorgdheid over de komst en de integratie van moslims. „Het is een van de grote sociale kwesties van onze tijd.” Dat liet Gert-Jan Segers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, donderdag weten.

Maandag presenteert Segers, die zeven jaar in Egypte woonde en werkte, zijn islamstudie Voorwaarden voor vrede. Daarin stelt hij dat Nederland en een jonge generatie moslims in een identiteitscrisis zijn beland.

Segers is zeer bezorgd en vreest dat de samenleving uiteenvalt. „We hebben geen gedeelde levensbeschouwing meer en staan steeds vaker met de ruggen naar elkaar.” Hij verwijst naar integratiedebatten waar hij hoorde hoe mensen over elkaar spreken. Ook liep hij mee met de politie in Den Haag en ziet hij de opkomst van de PVV. „Dit gaat niet goed”, aldus Segers.

Volgens hem moet het klaar zijn met de vrijblijvendheid én met de onverschilligheid. Het gaat er in zijn ogen om de hand uit te steken naar de mensen die erbij willen horen en tegelijk scherpe grenzen duidelijk te maken aan kwaadwillenden. „Het roer moet echt om.”

Een oplossing is niet eenvoudig, stelt Segers, maar hij doet enkele voorstellen. Zo vindt hij het belangrijk dat iedereen meedoet, via taal, werk en onderwijs. Voor een hoofddoek is ruimte maar voor een allesbedekkende boerka niet. Hij bepleit vriendschapsbanden tussen islamitische scholen en scholen van een ander signatuur.

Segers vindt verder dat er geen geldelijke steun mag komen uit onvrije landen als Saoedi-Arabië. Ook stelt hij dat er geen recht mag zijn om te kwetsen maar ook dat er geen recht bestaat om niet gekwetst te worden.

Bron: Telegraaf, vrijdag 23 oktober 2009

Labels
Achtergronden

« Terug naar Islamdossier

Reacties op 'Zorgen binnen Christenunie om moslims (Telegraaf)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.