Groenlezing

Groenlezing 2021

Barmhartig bestuur

Ollongren notitie Omtzigt - alleen voor GL 2021!

Het moet een van de thema's worden in het nieuwe regeerakkoord: de bestuurscultuur. Sinds de notitie 'Omtzigt: functie elders' openbaar werd, is de discussie daarover nog hoger opgelaaid. Wat is er nodig voor een nieuwe bestuurscultuur? En wat staat de ChristenUnie te doen, de partij die de afgelopen jaren ook meeregeerde?

Het Wetenschappelijk Instituut nodigde dr. Eppo Bruins uit in de Mr. G. Groen van Prinstererlezing van 2021 te reflecteren op deze vragen. Christelijk-sociale politiek denkt altijd vanuit relaties en verbanden. Zouden de politieke achterkamertjes te maken kunnen hebben met een afrekencultuur? En als er een politieke afrekencultuur aan, hebben wij als kiezers daar dan niet aan bijgedragen? En als dat zo is: hoe werken we dan aan een ander maatschappelijk klimaat?

Spreker

Eppo Bruins

Dr. Eppo Bruins is zelfstandig adviseur in wetenschaps- en innovatiemanagement. Hij is gepromoveerd in de natuurkunde en was directeur van de Stichting voor de Technische Wetenschappen. Bij de ChristenUnie was hij hoofdredacteur van het blad van het Wetenschappelijk Instituut en tussen 2015 en 2021 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Eppo Bruins - Foto: Anne Paul Roukema

De Groenlezing is een jaarlijks evenement van het Wetenschappelijk Insituut van de ChristenUnie. Een prominent spreker wordt uitgenodigd om een christelijk perspectief voor de politiek te schetsen. De lezing is genoemd naar staatsman Mr. G. Groen van Prinsterer. Onder de eerdere sprekers waren bisschop Gerard de Korte, prof.dr. Beatrice de Graaf en prof. dr. Roel Kuiper.

Bestel de Groenlezing van 2020!

Ecologische ommekeer - Christelijke politiek in het antropoceen

cover groenlezing (1).png

Gerelateerde artikelen

 1. Mag het wél aan ons liggen?

  23 mei 2022 om 12:00 by Jan Werkman

  236-034 - column_jan_werkman (1).jpg

  We moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Mede daarom stapten we vorig jaar opnieuw in een coalitie met VVD, D66 en CDA. ‘Aan ons mag het niet liggen’, nog zo’n krachtige motivatie. Wouter Jan de Graaf vroeg zich in november al af wat de prijs voor coalitiedeelname zou zijn. Net als hem probeerde ik het positief te bekijken. Want in een coalitie kun je veel voor elkaar boksen, ook als kleine partij met vijf zeteltjes. Na bijna een half jaar Rutte-IV vraag ik mij echter af: mag het eens wél aan ons liggen? Is het nog wel onze verantwoordelijkheid dit kabinet in stand te houden?

  Lees verder

 2. De ongezonde drang naar openbaarheid

  21 maart 2022 om 12:00 by Daphne Wind-Hoogeveen

  236-034 - column_41 (1).jpg

  Laat ik helder zijn. Ik ben voorstander van een overheid die transparantie en openbaarheid hoog in het vaandel heeft staan. Een overheid die verantwoording aflegt en informatie vrij toegankelijk maakt. En als de geheimhoudingsplicht wordt ‘misbruikt’, keur ik dat ten zeerste af. Maar het is ongezond om alles te willen weten.

  Lees verder

 3. Crisiscultuur

  14 december 2021 om 15:24 by Wouter Beekers

  In een column als deze probeer ik altijd iets van een haakje te vinden bij een actuele crisis. De recente crisis van de Haagse ‘bestuurscultuur’ bijvoorbeeld. Niet dat ik sta te trappelen om te schrijven over verziekte politieke verhoudingen naar aanleiding van een gefotografeerde krabbel in een formatieproces. Die hele heisa rondom de bestuurscultuur leert mij vooral dit: onze bestuurscultuur is een crisiscultuur geworden.

  Lees verder

 4. Wat is politiek?

  14 december 2021 om 12:21 by prof. dr. Jan Hoogland

  handdruk

  Op 1 maart 2021 ben ik aangetreden als de nieuwe hoofdredacteur van Groen. Daarmee viel ik met mijn neus in de boter. Die maand werden de verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden, kort nadat het kabinet gevallen was over de toeslagenaffaire. Snel na de verkiezingen zorgde informateur Kajsa Ollongren voor ophef. Vanwege een positieve testuitslag voor corona verliet zij overhaast het Binnenhof met vertrouwelijke notities onder haar arm. Op een van dat moment genomen foto kon het zinnetje ‘Pieter Omtzigt: functie elders’ ontcijferd worden, hetgeen tot enorme opwinding leidde. Wat mij betreft dus een vliegende start. En voor mij meteen ook een aanleiding om eens nader te reflecteren op de vraag hoe ik zelf tegen de politiek aankijk.

  Lees verder

 5. Een recept voor herstel van vertrouwen

  8 november 2021 om 12:00 by Jeroen Troost

  236-034 - column_jeroen.jpg

  Slechts drie op de tien Nederlanders heeft vertrouwen in de overheid. Een cijfer waar ik deze week van schrok. Het herstel van dat vertrouwen is urgent. Want wat het kabinet ook aanpakt - en er moet veel gebeuren!- loopt vast zonder een bodem van vertrouwen. 

  Lees verder

 6. Een nieuwe bestuurscultuur? Ga eerst eens luisteren.

  1 november 2021 om 12:00 by Daphne Wind-Hoogeveen

  236-034 - column_41.jpg

  Ze mogen ook aanschuiven aan de onderhandelingstafel van de formatie. De ouders die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire en de Groningers met aardbevingsschade. Op deze manier willen de partijen een begin maken met een nieuwe bestuurscultuur, meldden de formateurs onlangs tijdens een persconferentie.

  Lees verder

 7. Ongekend onrecht - maar geen mysterie

  14 september 2021 om 13:59 by Alex ten Cate

  Belastingdienst

  Er is naar aanleiding van de toeslagenaffaire al veel gezegd over de ‘nieuwe bestuurscultuur’ die nodig is om het vertrouwen in rechtsstaat en democratie terug te winnen. Met de uitspraak van Gert-Jan Segers dat een contractverlenging voor premier Rutte er niet in zit, heeft de ChristenUnie een grote steen in de vijver gegooid. Tegelijk roept dit vragen op over de mate waarin wij als partij zelf deel zijn van de cultuur die we willen veranderen. Eén van de verklaringen die vaak wordt gegeven, is dat het ontsporen van de uitvoerende macht te maken zou hebben met ‘neoliberalisme’ of ‘marktwerking’. De overheid is geen bedrijf, en de oorzaak van de malaise wordt gezocht in pogingen haar wel zo te laten functioneren. In dit artikel zal ik betogen dat deze analyse maar half waar is.

  Lees verder

 8. Een andere overheid vereist een andere verhouding tot maakbaarheid

  23 juli 2021 om 11:27 by Robert van Putten

  Het roer moet radicaal om in politiek-bestuurlijk Nederland. Dat lijkt de breed gedeelde stemming in de publieke opinie. Nu moet het echt eens afgelopen zijn met neoliberaal beleid. Hoewel er al langer geen aanhangers van deze ideologie meer te bekennen zijn, blijkt het moeizaam om de gevolgen van neoliberalisme ongedaan te maken in beleid en uitvoering. Daarvoor heeft het zich te diep genesteld in de cultuur en instituties van politiek en overheid. De vraag is wel in welke richting het roer radicaal om moet. Robert van Putten schreef er een bijdrage over voor het blad Beleid en Maatschappij. 

  Lees verder

 9. Levensbeschouwelijk perspectief op goed bestuur in onzekere tijden

  21 juli 2021 om 17:25 by Robert van Putten

  Wat is goed overheidsbeleid op onzekerheid of reflectie? Robert van Putten schreef daarover een artikel voor het Tijdschrift voor Religie, Recht en Beleid. Onzekerheid temperen is belangrijk in bestuur en beleid, maar dat kan ook ontsporen. Daarom betekent goed bestuur óók ruimte geven aan onzekerheid. Een christelijk wereldbeeld geeft inzichten voor meer ontspannen omgaan met onzekerheid. De noties certitudo, improvisatie en bescheidenheid staan daarin centraal. Samen vormen ze bouwstenen voor een post-seculier perspectief op bestuur in tijden van crisis. 

  Lees verder

 10. Opgeruimd staat netjes

  20 januari 2020 om 12:00 by Siewerd de Jong

  Siewerd de Jong - column

  Donderdag verscheen een oproep in Trouw om de maximumstraf voor doodslag te verhogen. Die hartenkreet kwam Gerrit van der Brug, topman bij het Openbaar Ministerie. Volgens hem is het gat tussen de maximumstraffen voor moord en doodslag te groot.

  Lees verder

Vragen over de Groenlezing?

Neem contact met ons op!

Greet