‘WI en themanetwerken zijn belangrijke expertiseplatforms voor de ChristenUnie’

Gersom van der Elst heeft een passie voor duurzaamheid. Hij studeerde Internationale Ontwikkelingsstudies en Milieubeleid in Wageningen en werkt inmiddels als beleidsmedewerker klimaat & bossen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is hij voorzitter van het themanetwerk duurzaamheid van de ChristenUnie. ‘We zouden het mooi vinden als het WI in een vernieuwde bundel over duurzaamheid investeert.’

‘Wat mij kenmerkt is de drive om me in te zetten voor duurzame ontwikkeling. Daarbij probeer ik altijd oog te houden voor de technische uitdagingen die daaraan vastzitten, en voor de mensen die daarmee aan de slag moeten. Ook bij de ChristenUnie ben ik veel betrokken bij het denken over duurzaamheid. Voor PerspectieF ben ik actief geweest in de denktank, en in het duurzaamheidsoverleg politieke jongeren (DoPJ). Uit de laatste zijn het Terlouw Manifest en het Vliegpact voortgekomen. Ik ben dus veel met de inhoud bezig, maar heb als steunfractielid voor de ChristenUnie Wageningen daarnaast het nodige meegekregen van de politieke praktijk.

Het WI is minder politiek ingestoken en redeneert meer vanuit kennis dan de ChristenUnie als partij. Daarnaast is het WI in de positie om het debat in de partij te starten over nieuwe thema's. Ook initieert het WI discussie over maatschappelijk relevante thema’s, en thema’s die intern lastig liggen. Daarin zie ik een link met de themanetwerken van de ChristenUnie. Samen met het WI vormen zij een belangrijk discussie- en expertiseplatform, elk met hun eigen rol. Dat zorgt voor een onmisbare aanvulling op de politieke praktijk.

Dat discussieplatform krijgt onder meer gestalte in Groen, het blad van de ChristenUnie. De nieuwste editie gaat over klimaat en duurzaamheid. Ook daarin vinden het WI en het themanetwerk duurzaamheid elkaar. Een van de artikelen in die editie – over waterbeheer – is bijvoorbeeld geschreven door leden van het themanetwerk duurzaamheid, waaronder ikzelf. Ik ben blij dat er via Groen de ruimte is om veel van de ChristenUnie-leden te betrekken bij maatschappelijke thema’s en discussies, in dit geval rondom duurzaamheid.

Ik heb veel respect voor de gang van zaken binnen het WI, en zou het WI willen aansporen op deze voet door te gaan. Maar ik geef het WI wel een kleine wens van het themanetwerk duurzaamheid mee: investeer in een vernieuwde vorm en versie van de duurzaamheidsbundel van het WI uit 2008.'


Gersom van der Elst (23) werkt bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken als beleidsmedewerker klimaat & bossen en is voorzitter van het themanetwerk duurzaamheid van de ChristenUnie.


Word nu donateur van het WI en steun daarmee de inhoudelijke steun in de rug voor de politici en bestuurders van de ChristenUnie.
U bent al donateur vanaf € 36,- per jaar. Als dank voor uw steun ontvangt u viermaal per jaar ons opinieblad Groen en gratis toegang tot onze evenementen. Ook onze boeken zijn voor donateurs gratis beschikbaar.