Ervaringen van oud-cursisten

 • Anil Kumar, fractievertegenwoordiger ChristenUnie / SGP in Den Haag
  Ik belandde met mijn neus in de boter, toen ik begon als fractievertegenwoordiger voor ChristenUnie/SGP in Den Haag. In het hart van de politiek mocht ik het debat voeren over de gevoeligste onderwerpen. Daar had ik best een christelijke mening over, maar om te zeggen dat er een hele ratio achter zat - nee. Ik merkte dat ik wel wat meer kennis kon gebruiken over de politieke en theologische tradities die de ChristenUnie tot op de dag van vandaag inspireren. Dankzij het Fellows-programma ben ik nu bekend met invloedrijke denkers als Stefan Paas en Dooyeweerd.

  Politiek bedrijven is nog leuker geworden nu ik begrijp waar de standpunten van de ChristenUnie vandaan komen en op welke traditie de partij daarbij terugvalt. Door de inzichten die ik heb opgedaan tijdens het Fellows-programma kan ik debatten nu niet alleen gepassioneerd, maar ook met veel meer overtuiging voeren.

 • Monique Jongenburger, projectadviseur bij adviesbureau Spectrum
  Na mijn stage bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie merkte ik dat ik behoefte had aan meer kennis over de traditie en grondleggers van de ChristenUnie. Waar komt het idee van ‘soevereiniteit in eigen kring’ vandaan, bijvoorbeeld? Ik heb geen bestuurskundige achtergrond en het was nieuw voor mij om na te denken over zaken als de rol van de staat. Ik vind het waardevol dat ik uit het werk van diverse christelijke denkers heb kunnen lezen en hier nu uit kan putten. Voor mijn essay heb ik me verdiept in het bijstandssysteem. Tijdens het Fellows-programma heb ik geleerd hoe ik vanuit het christelijk-sociale gedachtegoed naar dit systeem kan kijken. Tot slot had ik de inspirerende sprekers niet willen missen!

 • Mark Zandvoort, MSc. doet promotieonderzoek bij de vakgroep landschapsarchitectuur van de Wageningen UR
  'Het doordenken van de christelijke (denk)traditie tijdens het fellowsprogramma 2015 vond ik een verrijkende ervaring. Door de bezielende leiding van Robert en de vele gastsprekers is het programma diepgaand, terwijl de actuele toepassing constant in beeld blijft. Er was veel ruimte om in gesprek te gaan en om het christelijk-sociale gedachtegoed te betrekken op ons eigen werk of studie. Het Fellows-programma heeft mijn blik op de achtergronden van christelijke politiek verbreed. In mijn dagelijks werk als wetenschappelijk onderzoeker helpt dat me nog dagelijks om actuele gebeurtenissen, en ook discussies bij de universiteit en op verjaardagsfeestjes, in christelijk perspectief te plaatsen. Een aanrader voor iedereen die zich betrokken voelt bij de christelijke traditie!'