Complimenten!

Compliment!

 

Door Bort Koelewijn, burgemeester van Rijssen-Holten

 

'Stop de islamisering. Verdedig onze vrijheid!', dan zien wij het laatste beeld voorbij komen. Behalve het geluid van een tikkende klok is het doodstil in de raadzaal van  het gemeentehuis.

 

Fitna in Rijssen-Holten

Alle aanwezigen lijken behoorlijk onder de indruk van de gruwelijke beelden die Geert Wilders in zijn film aan verzen uit de Koran verbindt. Een groot scherm in de raadzaal, het indringende geluid bij sommige fragmenten, de directe koppeling tussen de Koran en het geweld maken ook op mij een veel grotere indruk dan het haastig bekijken van het internetfilmpje op mijn computer. Speelt de aanwezigheid van de gespreksdeelnemers ook mee?  Ik heb twaalf autochtonen en twaalf moslims uit Rijssen-Holten uitgenodigd om samen over deze film van Wilders te spreken. Worden de moslims nu niet teveel in de verdediging gedrongen? Een flink aantal deelnemers heeft aangegeven deze film nu voor de eerste keer te zien. Ik vraag hen om reacties.
 "Dat is niet mijn islam. Ik ben heel gelovig, maar ik ken dit niet. Ik denk dat de teksten onvolledig zijn"
 " Mijn godsdienst is open, behulpzaam, respectvol."

 "Angst is een slechte raadgever. De film is suggestief."
” Er zit een duistere kant aan de islam, die lange tijd niet bespreekbaar was bij de gevestigde partijen. Het is goed als moslims en niet-moslims zich van het geweld distantiëren."

Gesprek

Er ontstaat een gesprek over en weer waarin vragen worden gesteld over hoe moslims aankijken tegen het geweld, hun waardering voor de Nederlandse rechtsorde en hun visie op een islamitische staat. Maar ook over de onderlinge omgang en waardering voor elkaar binnen onze gemeente. De overtuiging groeit dat het onderlinge gesprek moet worden voortgezet en dat moslims via de lokale en regionale media vaker van hun mening blijk moeten geven.  Een kleine groep moslims probeert in Nederland het beeld neer te zetten dat zij spreken voor alle moslims, terwijl de overgrote meerderheid zich in dat beeld volstrekt niet herkent.

 

Compliment van Wilders

In de NRC maakte Wilders een compliment aan het adres van de gemeente Rijssen-Holten. Het compliment komt echter toe aan de plaatselijke Islamitische Stichting en aan de culturele vereniging die de Turkse gemeenschap vertegenwoordigt. Ver voordat de film uitkwam had ik met beide contact en afgesproken dat – mocht de film van Wilders uitkomen - wij samen die film zouden bekijken en bespreken. Dat leek me een nuttige aanzet tot de dialoog over deze film. Toen de film dan eindelijk op internet was gezet nam ik weer contact op. Zij waren niet onder de indruk van deze film, maar wilden toch invulling geven aan de gemaakte afspraak. Zij wilden een rondetafelgesprek met ook autochtone inwoners.  Zodat ook beelden die autochtone inwoners in onze gemeente van hen hebben, open besproken kunnen worden. 

Wat er na afloop van de bijeenkomst gebeurde? Het gesprek met elkaar werd gewoon voortgezet. Ik kijk uit naar het moment waarop ik Wilders een compliment kan geven. Bijvoorbeeld als hij beseft dat hij vele medestrijders onder de moslims heeft die weinig moeten hebben van het activisme van een kleine groep die andere moslims vrijheid ontzegt.